fbpx
Tino Soriano - Anatomia d'una foto

Tino Soriano

Tino Soriano

Tino Soriano

Fotògraf, docent i escriptor nascut a Barcelona i posseïdor de nombrosos reconeixements nacionals i internacionals, ha estat premiat per la Unesco en diverses ocasions i també va ser recipient del prestigiós Lent de Plata Mexicà. Tino Soriano posseeix a més quatre guardons Fotopres, Fotògraf Espanyol de l’Any Fujifilm 1995, NikonPro-2002, Canon-Europa, la distinció humanista “The Essence of Humanity” de Nova Zelanda i el trofeu fotoperiodístic més prestigiós del món, el World Press Photo, concedit el 1999 a la categoria Art.

 

L’any 2018 el govern de la Generalitat de Catalunya li va concedir el Premi Nacional de Comunicació en la categoria de Premsa.

 

Un any abans havia rebut el Premi Nacional Pietat Illa-2017 de la Diputació de Palència, un dels més prestigiosos guardons de l’Estat Espanyol, reconeixent la seva tasca professional i docent durant 30 anys.

 

El 2015 va obtenir el Gran Premi “Humanity Photo Award” de la Unesco i de la CFPA (Xina Folklore Photographic Association) en una cerimònia celebrada a Shangri-La. També la Societat Geogràfica Espanyola li va concedir el Premi Imatge-2015 per la seva trajectòria com a fotògraf i viatger.

 

El seu treball personal sobre el món de la Medicina, emprès el 1987, li va suposar un reconeixement especial de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de l’Organització Mundial de la Salut per la seva tasca de divulgació de la sanitat a través dels seus reportatges fotogràfics .

 

Autor dels llibres “La Fotografia en els viatges” (Editorial Joventut, 2000), “Dalí, 1903-2003” (Edicions 62), “L’altra Barcelona” (Editorial Proa, 2002), “Banyoles” (Focal Edicions, 1997 ), “El Futur Existeix” (Editorial Lunwerg 1992), “Batecs en un hospital” (Editorial Lunwerg), “Verges, la processó” (Arola), “Guia Viatjar de Sud-àfrica”, “Catalans” (Edicions 62), ” David contra Goliat “(2011),” Foto a Foto 02 “(JdeJ Editors, 2011),” El Barça arriba a tots “(Publicacions i edicions de la Universitat de Barcelona, ​​2015),” Els Secrets de la Fotografia de Viatges ” (Anaya PhotoClub, 2018) i “Ajuda-me a mirar. La bíblia del reportatge gràfic” (Anaya Multimedia, 2019).

 

Ha il·lustrat també vuit llibres de viatge per National Geographic: “Toscana”, “Espanya”, “Roma”, “Sicília”, “Madrid” “Portugal”, “Nàpols i el sud d’Itàlia” i “World ‘s Great Train Journeys” a més de participar en innombrables projectes editorials col·lectius.

 

Com a alumne s’ha format amb fotògrafs tan rellevants com Elliot Erwitt, Alex Webb, Cristina García Rodero, Susan Meiselas, Graciela Iturbide, Patrick Zachmann i el mític editor gràfic Christian Caujolle.

 

En l’actualitat figura en el selecte grup de docents-experts de la National Geographic Society per la seva àmplia experiència educativa. Des de 1978, any en què va començar a col·laborar a la revista “Flash Foto” amb diversos articles tècnics, ha impartit classes i conferències al Centre Internacional de Fotografia, en EFTI de Madrid, en I.D.E.P. de Barcelona, ​​a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Barcelona, ​​a la Universitat de Periodisme Pompeu i Fabra, en les Trobades de Fotoperiodisme de la Fundació Santa Maria de Albarracín, a l’Escola de Fotografia de la Universitat Politècnica de Terrassa, a la Universitat Autònoma de Barcelona (Diplomatura de Postgrau en Fotoperiodisme), Universitat de Lleida, Universitat de València, Universitat Internacional d’Andalusia (UNIA), Universitat Ramon Llull, al Centre Andalús de Fotografia o al Centre d’Estudis Llatí Americans de la Universitat de Berkeley, als Estats Units i a molts més.

 

Conferenciant i conductor de tallers sobre fotografia humanista i reportatge a tota la geografia espanyola, dirigeix ​​viatges fotogràfics en països com Mèxic, USA, Etiòpia, Myanmar, Índia, Filipines, Perú, Eritrea o la Xina i ha donat tres vegades la Volta al Món, l’última per encàrrec d’Olympus i les altres dues per a la revista Viatjar.

 

Col·laborador amb nombroses revistes i suplements arreu del món, com El País Semanal, el Magazine de La Vanguardia i les revistes Geo, Altair, Viatjar, Descobrir Catalunya i Janus. El seu treball també s’ha publicat en mitjans internacionals tan rellevants com National Geographic, Smithsonian Magazine, Time Magazine, Los Angeles Times; les italianes Specchio i La Repubblica; les franceses Paris Match, L’Express i Geo; o les alemanyes Merian i Der Spiegel.

 

La seva primera exposició individual “El Futur Existeix” va tenir lloc a l’abril de 1992 al Palau Robert (Barcelona), exposició que continuava itinerant per Espanya vint anys després. Una selecció de les seves fotografies sobre aquest tema es va projectar en “VISA POUR L’IMAGE”, el Festival Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà aquest mateix any.

 

El 2001 va exposar a VISA POUR L’IMAGE un reportatge sobre “La Zafra”, vudú i esclavitud en ple segle XXI a la República Dominicana, premiat per la UNESCO. Més tard va participar en les col·lectives “Introducció a la Història de la Fotografia a Catalunya” (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i “Les Cultures del Treball” (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona).

 

Altres exposicions rellevants han estat: “Costa Brava Màgica”, “Barcelona”, “Radiografia d’un Hospital”, “Banyoles”, “Amazònia Peruana”, “Haití” (Museu Nacional de Port-Au-Prince i Biennal de Fotografia Xavier Miserachs ) “La Zafra” (Bèlgica i Antilles) “Tot el que et vas perdre de la Mercè” i “La vitrina del fotògraf” (Barcelona), “al sud d’Itàlia” (Festimage’08 de Calella), “La Investigació salva vides: una batalla contra el càncer “(Institut Català d’Oncologia),” Airea les teves esperances “(itinerant per tot Espanya),” Somriures, llàgrimes i una Volta al Món “(Blanes-2010),” Farina blana “(Banyoles -2015), “Color a la vida” (Madrid-Barcelona-Palma de Mallorca-2017), “Life is beatuful (Palència-2018) i” Martellamento diluito nel tempo “(Barcelona-2018).

 

Protagonista de tres documentals a la televisió: “Andalusia, el despertar dels sentits”, “Kardelen, la nova esperança de Turquia” i “Històries de la Mar: Protegint els Oceans”; tots per National Geographic Channel i des de l’any 2001 la seva obra i la seva biografia són part del catàleg de la National Geographic Image col • leció, amb seu a Washington.

 

Director artístic del Festival Fotonature a l’illa de la Palma des dels seus inicis el 2010 i fotògraf ambaixador d’Olympus i de Canson, te perfils oberts  a Instagram, Twitter i Facebook.

 

www.tinosoriano.com

www.instagram.com/tinosoriano

Cursos que imparteix